Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

7 beveiligingstips voor uw smartphone

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Een mobiele telefoon is net zo kwetsbaar als een draadloze computer. Met de komst van smartphones en de groei van het aantal applicaties, neemt ook het beveiligingsrisico toe.

Hier vindt u 7 tips die u in ieder geval in acht moet nemen om uw telefoon vrij van malware te houden.

1. Beveilig uw telefoon met een wachtwoord
In het bijzonder wanneer u gaat reizen, want de meeste telefoons verdwijnen spoorloos in luchthavens, taxi’s e andere publieke ruimten. Uiteraard kiest u in dit geval ook weer een sterk wachtwoord. 0000 voldoet niet.

2. Houdt uw telefoon altijd letterlijk bij de hand
En: in het zicht. Het opwachten van onbemande telefoons aan ‘de andere kant’ van de beveiligingspoorten is een geliefde hobby van dieven. Een paar seconden van onoplettendheid is voldoende. Leg uw telefoon ook vooral nooit op een balie terwijl u ondertussen de formulieren staat in te vullen.

3. Klik niet op links en tekstberichten van onbekenden
Wat voor de computer geldt, geldt ook voor uw telefoon. En wat voor e-mail geldt, geldt ook voor tekstberichtjes. Banken en telefoonmaatschappijen willen niet ineens uw accountinformatie controleren als u de grens over bent. Trap dus ook niet in dergelijke berichten.

4. Zet wifi en bluetooth uit
Schakel uw draadloze verbinding uit wanneer u deze niet direct ergens voor gebruikt. In drukbezochte openbare ruimtes lopen vaak mensen rond die uitsluitend op zoek zijn naar contact met andere telefoons. Gebruikt u uw telefoon zakelijk, zorg dan dat u een beveiligde verbinding heeft (VPN), anders is alle data moeiteloos uit de lucht te plukken.

5. Maak een back-up van uw gegevens
Ook hier geldt weer dat wat voor een computer geldt , ook voor uw telefoon van toepassing is. Zorg altijd voor een actuele back-up, want ook een telefoon kan het begeven (of u kunt ‘m verliezen).

6. Zorg voor up-to-date software
De software op uw telefoon wordt regelmatig vernieuwd, juist om storingen tegen te gaan of de beveiliging te verbeteren. Zorg er daarom voor dat u altijd de nieuwste software op uw toestel heeft. Ga naar de site van de fabrikant om te zien of er updates zijn.

7. Download alle applicaties van betrouwbare bron
Nieuwe telefoons worden een stuk leuker door er applicaties op te zetten. Die applicaties worden veelal door ‘derden’ gemaakt. Maar wie zijn dat? Behalve leuke en nuttige applicaties zijn er ook die ervoor zorgen dat uw telefoon doorlopend kan worden afgeluisterd, of u berichten door anderen kunnen worden gelezen. Ook komt het voor dat applicaties bekend lijken (zoals Google Maps) maar dat ze in dit geval alleen dienen om kwaadaardige software op uw telefoon te zetten. Kijk dus niet alleen naar de applicatie zelf, maar ook naar de site. Lage download- en bezoekersaantallen zijn een eerste waarschuwing.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2